Pitkään haaveena ollut taljan kotiparkitseminen nytkähti eilen eteenpäin. Koskaan en ole parkinnut, mitään, joten lopputulos on tulevaisuuden tietoa, jota minulla ei vielä ole. Matka kuitenkin on tärkein, joten laitan tänne vähän infoa, mitä olen tehnyt. Ensimmäisen erän nahat laitoin muokkaamoon asiakkaille muokattavaksi, mutta tätä halusin itse kokeilla myös.

Sain nahkat teurastamolta ja pistin ne runsaaseen suolaan.
Muutama viikko meni hälinässä, enkä ehtinyt edes vilkaista nahkoja..eilen sitten päätin, että nyt on aika..olin toki etsinyt tietoa netistä jo pidemmän aikaa ja kirjojakin aiheesta lukenut. Tietoa löytyy huonosti, tosin jokunen kultakimpale sattui vastaan, kuten Otan ohjeet Hiitola-foorumilla.

Aloitin suolatun nahkan puhdistamisella..Ihan letkuvedellä huuhtelin alkuun. Sitten saavissa mäntysuopavedellä.
Huuhtelin ja huljuttelin, pelkäsin huopumista, mutten vielä ainakaan ole huomannut. Tärkeää, noin villan kannalta on, että veden lämpötila on viileän puolella ja pysyy samana.


Seuraava työvaihe on kaavinta. Lihapuolelta yritetään saada mahdollisimman tarkkaan kalvot  ja muut roippeet pois. Tähän kannattaisi olla tukki ja kunnon työväline. Puukko oli tylsänäkin terävä, teki helposti reikiä vaikka siitä voi syyttää myös tekijän huolimattomuutta.


Edelliseen työvaiheeseen kului n.4 tuntia.
Sitten taas pesua ja huljuttelua.ja lopulta kuivumaan laitto.
Seuraavana aamuna huomasin, että nahkaan kuivui pyykkitelineen reunimmaisten lankojen kohdalle rannut, mikä ei ole hyvä asia..siihen tuli koppura kohta.

Tein parkkiliemen, paitsi että siitä tuli tahnaa.
Laitoin jokusen 4 munankeltuaista, 4dl vanhentunutta ruokaöljyä ja mäntysuopaa.
Huonosta tiedonkulusta johtuen, en tiedä, käykö rypsiöljy tuohon, johtunee rasvahapoista, että jotkut käy, toiset ei. Kalaöljy kävisi, oliiviöljy kävisi jne.mutta näkemän pitää.
Rasvaparkin voisi tehdä myös härskiintyneestä voista, mutta en raskinut härskittää sitä kokeillun vuoksi.



 Hieroin parkkiaineen nahan pintaan, lihapuolelle ja jätin kuivumaan lisää saunaan, nyt tasolle, jottei rantuja tulisi. Käyn hieromassa sitä kuivumisen aikana, nyt nahka oli vielä liian märkä.
Kattotaan kuin käy.:-)

Kommentit

  1. Mielenkiintoista, mutta iso töistä. huh huh. Toivottavasti onnistuu kaiken tuon jälkeen. äiti

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikävä kirjoittamista..

Varovasti! Eläviä munia!